zaglavlje

Tražite stan, kuću, lokal, plac u Beogradu ?

Da, na pravom ste mestu

Index

Vrste javnih registra nekretnina


Na teritoriji Srbije uporedo su postojale dve evidencije o nepokretnostima: sa jedne strane zemljišne knjige ili tapijska evidencija, kao evidencije o pravima na nepokretnostima (tzv. pravne evidencije o nepokretnostima), a sa druge strane katastar zemljišta, kao evidencija o zemljištu i objektima na zemljištu.
Katastar zemljišta se naziva i faktička evidencija o nepokretnostima i predstavljao je podlogu za izradu zemljišnih knjiga.
U nekim krajevima je postojao samo katastar zemljišta, a zemljišne ili tapijske knjige nisu ni bile osnovane, ili su tokom ratova uništene. Tamo gde je postojala dvojna evidencija, podaci u zemljišnim knjigama i knjizi tapija su u nekim krajevima bili nesređeni, a često ovi podaci nisu bili međusobno usklađeni sa podacima u katastru zemljišta. Problem je predstavljalo i to što su različiti organi bili nadležni za vođenje ovih evidencija - zemljišna knjiga je bila u nadležnosti opštinskih sudova, a katastar zemljišta u nadležnosti Republičkog geodetskog zavoda (ranije Republička geodetska uprava).
Postepeno je počela da se rađa ideja o tome da ove dve evidencije treba objediniti u jedinstvenu evidenciju, koja bi obuhvatala i podatke o nepokretnostima i podatke o pravima na nepokretnostima, i za čije bi vođenje bio nadležan jedan organ.
Ova evidencija je dobila naziv katastar nepokretnosti i u nadležnosti je Republičkog geodetskog zavoda.
Katastar nepokretnosti je osnovni javni registar o nepokretnostima i stvarnim pravima na njima.

Nepokretnosti koje se upisuju u katastar jesu:
  • zemljišta;
  • nadzemni i podzemni građevinski objekti;
  • posebni delovi objekata koji čine građevinsku celinu (stan, poslovni prostor, garaža i dr.).
Zakoni - uskoro.....

© 2019 - www.nekretnine-Beograd.org - nekretnine udruženih portala
Na vrh strane